Image

Nieuws

Design en duurzaamheid komen samen in circulaire keuken

Duurzaamheid en design gaan prima hand in hand. Dat bewijst de circulaire keuken in ons nieuwe hoofdkantoor in Eindhoven. De keuken is gemaakt van hergebruikte en gerecyclede materialen en aangevuld met een artistieke vormgeving. Hiermee dragen we bij aan een mooie en leefbare wereld voor iedereen.

De circulaire keuken heeft een modulair klikbaar frame van 25% gerecycled staal en bestaat uit plaatmateriaal van 90% herwonnen hout. Zowel het frame als het keukenblad hebben een levensduur van 60 jaar. Dat is ongeveer 3 keer zo lang als de gemiddelde levensduur van traditionele keukensystemen.

Luc Reusken, duurzaamheidsmanager bij Van der Meijs: “Veel mensen en organisaties leven in hun eigen bubbel. Door deze te doorbreken ontstaan vaak de meest waardevolle ideeën. Zo ook de plaatsing van de circulaire keuken in ons nieuwe pand. Die is het resultaat van gesprekken tussen bevlogen mensen met uiteenlopende achtergronden.”

Vernieuwend circulair concept

De circulaire keuken is een concept van de startup Chainable. Speciaal ontwikkeld voor woningcorporaties en institutionele beleggers. Zij kunnen de keukens en bijbehorende apparatuur verhuren met een onderhoudscontract. De keukens zijn makkelijk te monteren, onderhoudsvriendelijk en robuust. Inmiddels werken er al vele corporaties mee, waaronder Compaen en Woonpartners in Helmond, ‘thuis in Eindhoven en Woningbelang in Valkenswaard.

“Wij maken in onze ontwerpprocessen gebruik van de R-ladder voor een circulaire economie. In onze keukens zie je daarom alle niveaus van circulariteit terug. Van de reductie van materialen tot het hergebruik van grondstoffen. Dit maken we meetbaar met een materialenpaspoort voor iedere keuken die we produceren”, zegt Simon Rombouts, medeoprichter en directeur bij Chainable.

Image
Image
Verrijking met materiaalafval

Normaal gesproken wordt de keuken tegen een muur geplaatst. In ons kantoor staat hij juist als een eiland in het midden van het gebouw. Dit bood ruimte voor een creatieve inslag. Daarom hebben wij Chainable in contact gebracht met AlmarOntwerpt. Deze designer ontving van het bedrijf een partij oude keukenkastpanelen die hij als mozaïek heeft verwerkt in de achterwanden van de keuken.

Almar Sinte Maartensdijk, eigenaar van AlmarOntwerpt: “Het was bijzonder om met materiaalafval een bestaand product te verrijken. De unieke texturen hiervan dragen enorm bij aan de beleving van de keuken. Ook vind ik het mooi dat ik voor dit project kon werken met een volledig natuurlijke lijm.”

Blikvanger en gespreksaanjager

Dankzij de samenwerking tussen designer en producent staat er nu een echte blikvanger in ons pand. Een gespreksaanjager van het onderwerp circulariteit. Het kantoor is daarnaast een ontmoetingsplaats voor ketenpartners én showroom voor Chainable. Hiermee scheppen we kansen om het circulair bewustzijn te bevorderen. Zo dragen we ons steentje bij aan een leefbare wereld voor iedereen.

Meer nieuws