
Nieuws
Petra en Lieke maken het verschil bij renovaties
Bij woningrenovaties gaat het niet alleen om techniek, maar vooral om de mensen die er in wonen. Zij krijgen een duurzamere, comfortabelere woning, maar ervaren ook overlast en onzekerheid. Bewonersconsulenten Lieke en Petra begeleiden hen daarom vanaf de start tot na de oplevering. In dit interview delen zij hoe ze dagelijks het verschil maken met hun werk.
Wat houdt jullie werk in?
“Wij begeleiden bewoners bij verduurzamingsprojecten van aankondiging tot na oplevering, maar ons werk begint al ruim voor de uitvoering,” vertelt Petra. “Samen met de woningcorporatie maken we vooraf een klantreis, op basis van de doelgroep en hoe ingrijpend de werkzaamheden zijn. Hiermee stemmen we onze aanpak op de bewoners af.”
Lieke geeft als voorbeeld: “Soms organiseren we vooraf een opruimactie met een grote container voor bewoners. Hierin kunnen ze overbodige spullen op zolder of in de berging kwijt die het werk in de weg staan. We sjouwen dan mee met de bewoners. Zeker voor mensen op leeftijd of zonder sociaal netwerk is dit een uitkomst. Bovendien geven we gebruikte materialen zo een tweede leven.”
Petra legt uit dat een van hun kerntaken de communicatie met alle betrokkenen is: “We zorgen ervoor dat bewoners goed ingelicht zijn en zich gehoord voelen. Tegelijkertijd staan we nauw in contact met de uitvoerder en corporatie. Door de juiste personen op het juiste moment te informeren, zorgen we ervoor dat bewoners de juiste verwachtingen hebben en projecten soepel verlopen.”
“We geven niet alleen voorlichting en ondersteuning aan bewoners,” voegt Lieke toe.” We vragen hen ook om een akkoordverklaring te ondertekenen die nodig is om te kunnen starten met het project. Daarnaast helpen we met de planning en delen we in projectteamoverleggen wat er speelt in een wijk. Tijdens de oplevering bespreken we met bewoners hoe ze het traject hebben ervaren.”
Petra vult aan: “Doordat wij bij mensen achter de voordeur komen zien wij soms situaties die anders misschien niet opgemerkt zouden worden. Die variëren van financiële problemen tot eenzaamheid of verwaarlozing. Wij geven dit door aan de corporatie, zodat die waar nodig andere instanties kan inschakelen en bewoners de hulp krijgen die ze nodig hebben.”

Wat verwachten mensen niet van jullie werk?
“We ondersteunen ook de uitvoering,” zegt Lieke. “Tijdens de warme opname brengen we de staat van de woning in beeld door foto’s te maken van bijvoorbeeld zelf aangebrachte voorzieningen zoals rolluiken en overkappingen. Zo weet het projectteam wat te verwachten en voorkomen we verrassingen.”
“Onze ondersteuning gaat regelmatig een stapje verder dan wat bewoners van ons verwachten,“ vervolgt Lieke. “Als bewoners door de renovatie van het gas af zijn gegaan, helpen we ze tijdens het evaluatiegesprek ook met het opzeggen van hun energiecontract als ze dat zelf ingewikkeld vinden. Ook leggen we uit hoe ze hun nieuwe installatie kunnen gebruiken.”
Petra: “Er zijn ook situaties waarin bewoners al hulp krijgen van een maatschappelijke instelling. Sommige mensen staan bijvoorbeeld onder bewind of krijgen begeleiding van het Leger des Heils. Dan verloopt het eerste contact via de betreffende instantie en trekken we waar nodig met deze instantie op.”
“Zo hadden we eens een bewoner waarvoor we zonnepanelen wilden regelen,” licht Lieke toe. “De bewindvoerder moest toen eerst bepalen of dat financieel haalbaar was. Pas na akkoord konden we verder. Dat maakt samenwerking met zulke instanties niet alleen belangrijk, maar ook een vanzelfsprekend onderdeel van ons werk.”
“Bij bewoners die via het Leger des Heils wonen, spreken we vaak eerst met hun begeleiders,” vertelt Petra. Zij kennen de bewoners goed en zorgen dat die zich meer op hun gemak voelen. Laatst hielpen ze een bewoner met het verplaatsen van spullen, zodat wij met ons werk konden starten. Een bekend gezicht maakt dan echt het verschil.”

Welke uitdagingen komen jullie tegen?
“Een renovatie zorgt natuurlijk voor overlast en onzekerheid. Het is dan ook niet gek dat bewoners daar soms behoorlijk tegenop zien,” vertelt Petra. “Tegelijkertijd merken we dat steeds meer mensen in kwetsbare situaties leven. Tel daar de impact van een renovatie bij op, en dan snap je dat we soms te maken hebben met wantrouwen, onbegrip of zelfs agressie.”
“In zulke gevallen is het extra belangrijk dat we kalm blijven, goed luisteren en bewoners stap voor stap meenemen,” zegt Petra. “Ik herinner me een situatie waarin een bewoner in eerste instantie echt niet wilde meewerken. Uiteindelijk draaide hij toch bij, omdat we geduld met hem hadden en begrip toonden voor zijn zorgen. Achteraf was hij zelfs erg tevreden.”
Als bewonersconsulent heb je veel inlevingsvermogen en geduld nodig, naar ook flexibiliteit en organisatietalent,” zegt Lieke. “Soms is er sprake van een lichamelijke beperking of een taalbarrière. Dan hebben we vaak contact met bijvoorbeeld familieleden of met de corporatie om passende hulp te regelen voor de bewoner.”
“Het gebeurt ook dat eerder gemaakte afspraken onverwachts niet kunnen worden nagekomen,” vervolgt Lieke. “Bijvoorbeeld door vertraging in de planning of technische beperkingen. In zulke gevallen zoeken we samen met de bewoner naar een oplossing die wel werkt. Als het nodig is, betrekken we daar ook de buurtbeheerder of bewonersbegeleider van de corporatie bij.”
Wat brengt dit werk jullie persoonlijk?
“Het mooiste aan ons werk vind ik het directe contact met bewoners en de afwisseling in de werkzaamheden,” vertelt Petra. “Geen dag is hetzelfde, omdat je nooit weet wat je meemaakt en wat voor verhalen bewoners met je delen. Je ziet soms situaties die indruk maken en je echt bijblijven, zoals eenzaamheid of verwaarlozing. Dan besef je hoe belangrijk je werk eigenlijk is.”
Als voorbeeld noemt Petra: “Ik hielp eens een oudere bewoner die na de renovatie nieuwe gordijnen nodig had. Hij wist niet waar te beginnen, kon niet zelf naar de winkel en had niemand om hem te helpen. Dat zo iemand totaal geen vangnet heeft raakt me dan enorm. Daarom heb ik samen met hem de gordijnen ingemeten, en toen ze klaar waren ook voor hem opgehaald bij de winkel.”
Lieke haalt haar voldoening vooral uit de gezamenlijke inspanning en het eindresultaat: “Ik vind het geweldig als we als team een project succesvol afronden en alle puzzelstukjes in elkaar vallen: de werkzaamheden zijn goed verlopen, de bewoners zijn tevreden en we hebben samen met de corporatie een mooie prestatie neergezet. Dat bewoners ons gemiddeld een 8,8 geven, maakt me extra trots.”
“Vaak spreken mensen hun waardering uit en merk je dat je echt het verschil voor iemand hebt gemaakt. Dat is precies waarvoor je het doet. Laatst zei iemand tegen mij dat het net leek alsof ik dit werk al jaren doe, terwijl ik pas een paar maanden deze rol vervul. Dat vond ik een mooi compliment om te horen en daar ben ik dan stiekem best wel trots op.”

Welke ontwikkelingen zien jullie?
Petra: “Je merkt steeds duidelijker dat sommige bewoners grip verliezen op hun bestaanszekerheid door armoede of gezondheidsklachten. Dat vraagt om meer dan alleen begeleiden. Het is daarom belangrijk dat we intensiever gaan samenwerken met opbouwwerk, welzijn, zorg en politie, om sociale problematiek eerder te herkennen en aan te pakken.”
“Regelmatig krijgen we te maken met bewoners met meerdere problemen tegelijk, zoals schulden, taalachterstand en zorgmijding,” vult Lieke aan. “Steeds vaker vallen deze mensen tussen wal en schip. Tijdens onze huisbezoeken zijn wij soms de eersten die dat signaleren. Ik verwacht dan ook dat we in de toekomst meer tijd en ruimte krijgen voor onze rol in vroege signalering en preventie.”
We kunnen nog meer stimuleren dat bewoners elkaar ontmoeten en ondersteunen, en naar elkaar omkijken”, vindt Petra. “Niet uitgaan van problemen, maar focussen op kansen en de kracht van mensen. Nog beter aansluiten bij hun behoeften en initiatieven, zoals we doen met Meijsindebuurt. Samen met bewoners, corporaties en welzijnspartners bouwen aan sterke wijken van binnenuit.”