Woonpartners aan het woord over resultaatgericht samenwerken

Woonpartners aan het woord over resultaatgericht samenwerken

Een kwalitatief betere uitvoering, borging van de kwaliteit, betrokken schilders en tevreden bewoners: zo denkt woningcorporatie Woonpartners over het resultaatgericht samenwerken met Van der Meijs. Voor deze corporatie onderhouden we 2800 woningen op basis van RGS. Een dik jaar na de start van deze samenwerking, vroegen we de corporatie haar visie en ervaringen te delen.

Werken die op het einde van het jaar niet uitgevoerd zijn of een begroting die toch niet helemaal overeenkwam met de gemaakte kosten voor de uitvoering. Dat moet anders, dacht woningcorporatie Woonpartners. Een goed jaar werkt Van der Meijs nu samen met Woonpartners op basis van resultaatgericht samenwerken. Gerrit, coördinator planmatig onderhoud vertelt: Woonpartners streeft naar langdurige samenwerkingen gebaseerd op prestatie en op resultaten die je van te voren goed met elkaar kunt afstemmen. Door uniformiteit in te bouwen, kun je sneller communiceren en schakelen en daardoor efficiënter en effectiever werken aan het gewenste resultaat. We moeten op een gegeven moment aan een half woord genoeg hebben om elkaar te begrijpen.”

Verhoging klanttevredenheid door verbetering kwaliteit

“Niet alleen wordt de kwaliteit nu beter geborgd dankzij de tussentijdse inspecties en de prestatiemeting aan het einde van de cyclus; de metingen laten ook een verhoging van de klanttevredenheid zien. Doordat in het scenariodossier alle gebreken worden meegenomen zoals  defecte beglazingsvoegen, open verbindingen, klemmende draaidelen of houtrotherstel, kunnen de onderhoudscycli worden verlengd. Naast een betere borging van kwaliteit, is er ook een verhoogde betrokkenheid van de schilders. Ze weten dat ze weer terug gaan komen, misschien wel bij dezelfde bewoners. Als ze nu hun werk goed doen, hebben ze straks minder werk hebben. Ze werken nauwkeurig en zorgvuldig om te zorgen dat het complex aan de prestatie-eisen voldoet en dat valt onze huurders ook op.”

Een investering voor de lange termijn

“Door RGS worden we gedwongen om keuzes te maken en verder in de toekomst te denken. Doordat onze complexstrategie helder is, kunnen we het onderhoud hier ook beter op afstemmen. Wij zien deze samenwerking echt als een investering voor de lange termijn. De grootste besparing zit hem niet in de eerste paar jaar, maar juist in de jaren daarna. Straks heb je in de voorbereidingsfase zeker een voordeel. Het kost de opdrachtnemer en opdrachtgever dan minder tijd en dus minder kosten. Daar stop je nu weliswaar tijd en energie in, maar straks hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er hoeft dan bijvoorbeeld niet steeds opnieuw te worden ingemeten en een prijs worden voorgelegd, dus in de daaropvolgende cyclus pluk je er de vruchten van.”

Kleine dingen die een groot verschil maken

“Woonpartners ervaart de samenwerking als zakelijk en prettig. De nazorg en service, dat is belangrijk. We kunnen alles goed voorbereiden en de schilder kan zorgen voor een perfecte verflaag, maar dat is niet het belangrijkste voor de bewoner. Niet alleen de werkplek moet netjes verzorgd zijn, ook de medewerker moet sociaal zijn. Die klik, dat is belangrijk. Zo koppelde de bewonerscommissie van een van de complexen laatst terug dat de schilders van Van der Meijs mee hadden gedacht over de kleur en als extraatje de borstweringen een donkere kleur hadden gegeven. Omdat er tuingereedschap tegen de wand aan hing, was wit niet de juiste kleur. Dat hebben de schilders zonder pardon even opgelost voor die bewoners. Zulke kleine dingen zorgen voor veel waardering!”

Terug naar overzicht