De start van Meijsindebuurt

De start van Meijsindebuurt

Bijzondere samenwerking tussen CKE en Van der Meijs Renovatie & Onderhoud.

Cultuur en bouwen, gaat dat samen? Jazeker! Want Van der Meijs Renovatie & Onderhoud en Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) hebben iets heel belangrijks gemeen: hart voor de buurten. Inclusieve buurten, waar het prettig wonen is, en waar mensen zich gezien en gehoord voelen. Precies deze gemeenschappelijke ambitie is de basis voor samenwerking: beide organisaties bundelen hun krachten binnen het initiatief Meijsindebuurt. Op 2 december is de officiële samenwerkingsovereenkomst ondertekend.   

Meijsindebuurt is een samenwerkingsverband waaraan CKE en Van der Meijs elk vanuit hun eigen perspectief en kracht bijdragen en zo de gezamenlijke impact vergroten. Zij zien de buurten niet als een ‘anoniem product’, maar als een dynamische plek, vol echte mensen én met echte verhalen en wensen. Met deze samenwerking geven de partijen samen met bewoners op een pragmatische manier invulling aan het 11e Sustainable Development Goal van de Verenigde Naties: werken aan duurzame steden en gemeenschappen.

Koning voor 1 Dag

Van der Meijs en CKE werkten eerder al samen in het project Koning voor 1 Dag, waarin CKE op zoek ging naar bijzondere buurtbewoners. Van der Meijs maakte daarvoor tien circulaire tronen, die werden gepimpt door basisscholen en verzorgingstehuizen. De tronen gingen op Koningsdag rond in dertig buurten en waren onderdeel van de act waarbij elke buurtbewoner zich even Koning voor 1 Dag kon voelen. Deze geslaagde samenwerking smaakte naar meer.

Warme winter

Het eerste gezamenlijke project staat ook al op stapel. Warme winter in de oude spoorbaan. Een mooie kerstsfeer op het plein. Dat is de wens van de bewoners van het Frederik Hendrikplein. Die wens gaat in vervulling. En wel op een bijzondere manier, waarin vier partijen samenwerken: CKE, Neos, Van der Meijs Onderhoud en Renovatie en Woonbedrijf.   

In de Oude Spoorbaan ligt HK1, het dagbestedingscentrum van Neos, waar cliënten naartoe komen om op een positieve manier te werken aan hun ontwikkeling. Samen met ontwerpers Eva Broekhuijse en Miranda van der Zandt, ontwerpen en bouwen de deelnemers vrolijke kerstobjecten voor de buurt. De officiële opening op 18 december wordt begeleid door een bijzonder kerstfeestje: artiesten trekken langs de voordeuren, om huis aan huis warme winter serenades en een cadeautje te brengen. De kleurrijke kerstobjecten zijn gebouwd van circulair (hergebruikt) materiaal, geleverd door Van Liempd gebruikte bouwmaterialen. Meijsindebuurt ondersteunt de levering van het materiaal en de realisatie van de objecten. Daarnaast sponsoren zij de artiesten die de kerstsfeer in de buurt komen brengen. De activiteit wordt financieel ook ondersteund door Buurtfonds Woonbedrijf.

Terug naar overzicht