Verduurzamen loont: de ervaring van een bewoonster

Verduurzamen loont: de ervaring van een bewoonster

“Je verstand op nul zetten, dat is het beste wat je kunt doen. Dan heb je ook geen stress”. Ongeveer een jaar geleden renoveerden en verduurzaamden we samen met Bergopwaarts de woning van mevrouw Meulendijks in Deurne. In totaal duurde dat ongeveer zes weken. Maar dat was het dubbel en dwars waard, vertelt ze met een glimlach: “Ik kreeg 500 euro terug op de jaarafrekening en betaal nu een lager termijnbedrag.”

In de woning van mevrouw Meulendijks werden nieuwe deuren, kozijnen en beglazing geplaatst evenals een nieuw dak met zonnepanelen. Omdat ze op de hoek woont, werd ook de kopgevel geïsoleerd en afgewerkt met mooie steenstrips. Door de nieuwe isolatie blijft de warmte beter binnen in de winter en blijft de woning koeler in de zomer. “Het is een wereld van verschil, zo fijn! Verduurzamen loont echt. Soms kom ik thuis en dan is het binnen zo lekker warm dat ik denk dat ik de verwarming ben vergeten uit te zetten. Afgelopen zomer waren er echt een paar warme dagen. Voorheen werd het dan met gemak 29 graden in huis, omdat de zon de hele dag op de kopgevel staat. Zelfs als je de gordijnen en ramen goed dichthoudt. Maar nu was het maar 24 graden binnen op warme dagen, dus het houdt de koelte in de zomer ook beter binnen.”

Over hoe het hele traject is gelopen, is mevrouw Meulendijks erg enthousiast: “De mannen volgen de afspraken, ze maken echt waar wat ze beloven, heel goed. Half 8 hier is ook half 8. Je ziet steeds dezelfde mensen en ze stellen zich voor met hun voornaam. Je leert ze echt kennen. We dronken dan ook vaak samen even een kop koffie. In zes weken tijd bouw je vertrouwen op in de mensen.” Tijdens het renoveren kan niet voorkomen worden dat er stof vrijkomt. Maar gelukkig zijn de mannen erg behulpzaam en kunnen ze ook goed poetsen, vertelt mevrouw Meulendijks: “Soms kwamen ze in een keer aan met een megastofzuiger en dan gingen ze snel poetsen poetsen poetsen, echt heel fijn. Ze vroegen ook aan mij of ze hun materiaal zo lang bij mij in de tuin mochten leggen. Omdat ik op de hoek woon en daarom een grotere tuin heb, snap ik dat wel. Maar na die zes weken was mijn gras wel helemaal kapot gegaan. En zo netjes van René, de projectleider; hij ging eerst alle schroefjes bij elkaar harken en toen heeft hij nieuw gras gezaaid voor mij. En kijk eens hoe mooi het er nu bij staat!”

Tenslotte vroegen we mevrouw Meulendijks of zij nog tips heeft voor de mensen die nu een renovatietraject ingaan: “Ik kan aan hen vooral meegeven dat zij zich goed moeten verdiepen in wat er allemaal gaat gebeuren. Dan sta je later niet voor verrassingen. Goed lezen wat de planning is zodat je er op voorbereid bent en maatregelen kunt treffen. Als je dat niet doet staan de vakmannen plots op de vloer en dan word je overvallen. Dat is vervelend voor de bewoners, maar ook voor de mannen want die kunnen dan niet vooruit omdat er bijvoorbeeld nog gordijnen hangen. Probeer het vooral gezellig te houden want met mopperen schiet niemand iets op. Uiteindelijk is de renovatie het helemaal waard!”

Terug naar overzicht