Dakisolatie van stro voor Woningbelang

Dakisolatie van stro voor Woningbelang

Alleen nog 100% biobased isoleren in 2027. Vanuit die commitment van de 13 woningcorporaties in de Metropoolregio Eindhoven (MRE) hebben we voor Woningbelang voor het eerst één van haar sociale huurwoningen voorzien van dakisolatie middels stro.🌾

De strovezels werden door onze onderhoudspartner Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers ingeblazen in de daarvoor verstevigde dakconstructie van een onlangs vrijgekomen woning in Bergeijk. 💨 Doel is om de opgedane kennis te delen met ketenpartners en biobased isoleren op grotere schaal uit te rollen.

Wethouder duurzaamheid Stef Luijten van Gemeente Bergeijk en Woningbelang-directeur Maarten Meulepas brachten speciaal voor de gelegenheid een bezoek aan het project. Daar kregen ze van Takkenkamp-productmanager Sebastian Pruim en onze projectleider Eric en uitvoerder William uitleg over de aanpak.

Het gebruikte graanstro is afkomstig van de teelt van de 18 akkerbouwers uit de regio Zuidoost-Brabant die zijn aangesloten bij de Telerscoöperatie Agrarische Bouwmaterialen (TCAB). Het opzetten van de ‘van land tot pand’-ketens wordt ondersteund door Rabobank en Building Balance.

Nadat het droge stro is gehakseld en ontstoft wordt het in pure vorm aangebracht. Zo kan het na eventuele sloop van de woning opnieuw worden geoogst en biologisch afgebroken, bijvoorbeeld door het te hergebruiken als meststof op het land.

Het stro wordt aangebracht achter een luchtdichte laag die bedekt wordt met 12,5 mm dikke gipsplaten met afgeschuinde kanten en gedichte naden.

Terug naar overzicht