Allround vakman Dawid op zijn plek bij Van der Meijs

Allround vakman Dawid op zijn plek bij Van der Meijs

De insteek van onze Poolse collega Dawid was om een paar maanden in Nederland te gaan werken. Met het hier verdiende geld wilde hij vooral de financiële situatie binnen zijn familie verbeteren. Inmiddels is het ruim 10 jaar later en is de goedlachse vakman nog altijd hier. Hij is een van de nieuwste aanwinsten in ons team en van alle markten thuis.

Volgens Dawid (30) voelde het leven dat hij achterliet iedere dag als een strijd om te overleven. Een gevecht veroorzaakt door de enorm lage koopkracht in zijn geboorteland. “Wij leren al vroeg om zoveel mogelijk zelf te doen, zodat we geld kunnen besparen”, vertelt hij. Dat zie je ook terug in de vakopleiding die hij in Polen volgde. Een vakopleiding tot allrounder, waarmee hij zich alle werkzaamheden in de bouw heeft eigengemaakt. Van elektra en loodgieterswerk tot timmeren, tegelzetten, stuken, schilderen en metselen.

Met de paplepel ingegoten

Al van jongs af aan spelen techniek en ambacht een rol in het leven van Dawid. Zo was zijn vader werktuigbouwkundig specialist en een van zijn grootvaders boer. “Als ik vroeger met mijn opa meereed op de tractor was er altijd wel weer iets om samen te repareren. Van hem heb ik ook mijn allereerste hamer gekregen”, blikt Dawid glunderend terug op zijn kindertijd. “Mijn andere opa wilde me altijd nieuwe dingen leren. Hij gaf me allerlei levensinzichten en tips om slimmer te denken. Bijvoorbeeld hoe ik sneller bepaalde berekeningen kon maken.”

Taal is grootste uitdaging

Zijn komst naar Nederland heeft Dawid als een echte cultuurshock ervaren. “Je zou het kunnen vergelijken met springen uit een vliegtuig”, grapt hij. De grootste uitdaging vond hij het leren van onze taal. Hiervoor volgde hij een taalcursus op B1-niveau. Inmiddels kan hij zich uitstekend verstaanbaar maken in het Nederlands en heeft hij zich hier helemaal geworteld. “Na ongeveer 5 jaar begon ik me hier méér thuis te voelen dan in Polen. Hier ben je veilig, wordt je goed behandeld en hangt een vrolijke sfeer. Dat vind ik zo mooi aan dit land.” Hij streeft er dan ook naar om de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen.

Gemengd arbeidsverleden

Voordat Dawid bij ons bedrijf terecht kwam, heeft hij vooral in de logistiek, visserij en productie in het westen gewerkt. Daar ontdekte hij dat orderpicken, lopendebandwerk of een kantoorbaan niks voor hem zijn. “Ik heb uitdaging en beweging nodig in mijn werk. Steeds hetzelfde doen op één plaats voelt voor mij als een straf.” Ook kreeg hij te maken met autoritair leiderschap, pestgedrag en uitsluiting. “Waar ik eerst werkte was er veel meer ongelijkheid. Altijd moest ik harder werken en werd ik meer gecontroleerd dan mijn Nederlandse collega’s.” Ook werd hij vaak te laat of helemaal niet uitbetaald. Op een gegeven moment kon hij hierdoor zijn vaste lasten niet meer betalen. “Ik heb toen een week lang in mijn auto heb geslapen bij tankstations.” Reden voor Dawid om het roer volledig om te gooien.

Op zijn plek bij ons bedrijf

Dawid verhuisde naar Brabant, werd zzp’er en ging via een detacheringsbureau aan de slag. Vanaf dat moment dienden zich nieuwe kansen aan, dichter bij huis en beter passend. Zo ook bij ons bedrijf, dat hem sinds afgelopen zomer dankbaar op de meest uiteenlopende fronten inzet. Wel heeft hij een voorkeur voor het installeren van elektra en aftimmeren van constructies. “Ik ben een perfectionist en hou van het aanbrengen van de finishing touch. Als iets slecht is afgewerkt kan ik er niet van slapen.” Die passie voor het vak zien we ook terug in de kwaliteit van zijn werk. Geen wonder dat zijn leidinggevenden hem geregeld vragen naar zijn mening of advies. “Hier ben ik echt onderdeel van het team en worden er realistische dingen van me verwacht. Daardoor zit ik hier goed op mijn plaats.”

Gevormd door het verleden

Kenmerkend voor het karakter van Dawid is zijn ambitie. Hij heeft een enorme drive om zelfredzaam te zijn en werkt daar ook keihard voor. Het is een van de redenen dat hij een jaar geleden koos voor het zelfstandig ondernemerschap. Zijn doel is duidelijk: “Ik wil niet moeten nadenken over de kosten van de dagelijkse boodschappen. Gewoon zorgeloos kunnen genieten van het leven met mijn vriendin.” Samen met de jonge vrouw, eveneens van Poolse komaf, spaart hij voor de aankoop van een eigen huis. In hun vrije tijd bouwen ze aan een eigen webwinkel voor A-merk gereedschap. “Dit wordt onze passieve bron van inkomsten die ons de zekerheid geeft die we nooit gehad hebben.” Breed grijnzend voegt Dawid eraan toe: “Ook droom ik nog altijd over het opknappen van een Ford Mustang Shelby GT500.”

Boodschap aan landgenoten

Op de vraag wat Dawid andere Poolse vaklieden zou willen meegeven antwoordt hij zonder aarzeling: “Toon moed door voor jezelf op te komen. Het helpt als je niet teveel stil staat bij de verschillen tussen Polen en Nederlanders. Ga niet klagen als je ergens niet op je plek zit, maar ga net als ik gewoon voor iets beters!”

Terug naar overzicht