Wijkcentrum De Toeloop kan er weer tegenaan

Wijkcentrum De Toeloop kan er weer tegenaan

Van jongerencentrum tot kinderdagverblijf, van basisschool tot gymzaal, en van carnavalsvereniging tot activiteiten voor ouderen en nog veel meer: bewoners in de wijk Tongelre (en andere Eindhovenaren) maken intensief gebruik van De Toeloop. Een drukbezocht multifunctioneel wijkcentrum. Omdat het centrum eigenlijk altijd in gebruik is – coronasluiting daargelaten – moet renovatie snel en secuur gebeuren. Het liefst zonder dat gebruikers er hinder van ondervinden. Eigenaar Woonbedrijf riep onze hulp in om het dak volledig te renoveren. Een uitdaging dus. Maar, laat dat maar ons over!

Meedenken over een oplossing? Doen we!

Het Eindhovense Woonbedrijf is de eigenaar van De Toeloop. Samen werken we al aan verschillende projecten van de woningcorporatie, zoals ook de renovatie van een voormalig penthouse aan de Pisanostraat naar drie studentenstudio’s. De Toeloop kampte al een tijdje met verschillende lekkages. De oorzaak? Die was moeilijk te vinden.  Al snel kwam Van der Meijs in beeld om de oorzaak op te sporen en mee te denken over reparatie. En dat doen we graag!

Eerste inspectie: volledige dakrenovatie

Onze projectleider Rob Nouwen en zijn collega’s gingen het gesprek aan met Woonbedrijf. Wat wordt er verwacht? Hoe ziet het er in de praktijk uit op het dak? Wat moet er gebeuren en hoe lang gaat dat duren? We schakelden onder meer een dakdekker en een inspectiebureau in voor een eerste indruk. Wat bleek? Het dak was aan een volledige renovatie toe. En dat is een behoorlijke klus. Niet alleen qua werk, maar ook wat betreft communicatie richting Woonbedrijf, beheerders van De Toeloop en natuurlijk de gebruikers die tijdens de renovatie op de hoogte gehouden moeten worden.

Opsplitsen in fases

Na de eerste inspecties en de noodzaak van een volledige renovatie, gingen we aan de slag met een plan. Omdat de luchtbehandelingskasten op het dak zitten, bleek renovatie niet zo simpel. Om het dak volledig opnieuw te bedekken en lekkage-proof te maken, moest die installatie eerst van het dak af. En daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Afsluiten en aansluiten van installaties is namelijk behoorlijk specialistisch werk. Daarom besloten we de renovatie in twee fases op te splitsen. In september 2021 zijn we gestart met de eerste fase. Die is inmiddels afgerond. De tweede fase is eind april begonnen en wordt eind mei afgerond. Daarbij krijgen we de hulp van Kemkens en dakdekkersbedrijf Dakvisie. Zodat daarna de gebruikers van De Toeloop elkaar weer heel wat jaren kunnen ontmoeten onder een fonkelnieuw dak.

Terug naar overzicht