Stap vier – De machines zijn er, we kunnen beginnen!

Stap vier – De machines zijn er, we kunnen beginnen!

Yes, het Precious Plastic-project gaat nu echt van start. De machines zijn binnen, de werkplaats ingericht: het verzamelen van plastic kan beginnen! We hebben een shredder om het plastic te versnipperen en een mal waarmee we de plastic snippers verwarmen en omtoveren tot een nieuw product: glasblokjes.

Welk plastic kan allemaal gebruikt worden?

Plastic verpakkingen zijn er in allerlei soorten en maten. Denk aan plastic flessen, verpakkingen van etenswaar, toiletartikelen en schoonmaakproducten. Maar wist je al die verpakkingen ook van een ander soort plastic gemaakt kunnen zijn? Hoe weet je nou met welk soort plastic je te maken hebt en of het gerecycled kan worden? Op de plastic verpakking kun je dit terugvinden. Elke verpakking is voorzien van een driehoekig recycle-icoon met een nummer en de naam van het type plastic.

Zo zijn alle flessen frisdrank gemaakt van PET, shampoo- en wasmiddelflacons vaak van HDPE en jerrycans, speelgoed en veel verpakkingen van etenswaar van het type PP. De verschillende vormen van plastic verschillen onder andere in hardheid, samenstelling van stoffen en smelten bij een andere temperatuur. Daarom is het belangrijk dat we voor ons Precious Plastic-project het plastic scheiden per type. Met name HDPE en PP is een fijn type plastic om mee te starten binnen het project omdat deze types smelten bij een relatie lage temperatuur en vervolgens makkelijk een nieuwe vorm aannemen in een mal!

Schoon en zonder etiket

We vragen collega’s plastic van het type HDPE en PP zonder etiket en schoon mee te nemen naar het werk en te verzamelen in de verschillende bakken. We controleren of het plastic helemaal schoon en droog is en dan gaat het eigenlijk echt beginnen: het plastic gaat voor het eerst de shredder in. De kleine stukjes plastic worden verzameld en kunnen daarna weer gebruikt worden als grondstof voor de productie van onze eigen glasblokjes.

Stap voor stap

We voeren dit project stap voor stap uit en zijn super enthousiast dat de machines er zijn en we een eerste proef kunnen draaien met het produceren van onze eigen glasblokjes. We beginnen wellicht klein, maar we hebben grote ambities. Hoe gaaf is het als wij straks al ons eigen plastic afval kunnen hergebruiken? Of als we scholen bij ons project kunnen betrekken met een stukje voorlichting en kinderen een kijkje kunnen geven binnen dit project. Een mooi streven waarover we jullie graag op de hoogte houden!

Terug naar overzicht