“Snel over tot uitvoering om duur leegstand te beperken!”
Van mutatiewerkzaamheden en BKT’tjes tot grootschalige verduurzamingsprojecten: junior projectleider René draait er zijn hand niet voor om. De afgelopen twee jaar heeft hij veel verschillende renovatieprojecten mogen uitvoeren. Begonnen op onze locatie in Gemert en op dit moment werkzaam voor onze opdrachtgever Casade op onze locatie in Waalwijk. Daar stuurt hij de mutatierenovaties en BKT-renovaties (badkamer, keuken & toilet) aan en neemt me in dit interview mee van werkopname tot oplevermoment.
De dag begint al vroeg voor René. Om half 7 start hij de dag met een kop koffie in Waalwijk en bereidt de werken voor die dag voor. Om 7 uur bespreekt hij de renovaties met de monteurs zodat zij om half 8 stipt op het geplande adres zijn. Samen met opzichters van Casade heeft hij bijna dagelijks eindinspecties in leegstaande woningen. Tijdens deze eindinspecties worden de wensen voor die woning samen besproken en wordt de uitvoering en oplevering vastgelegd. Daarna gaat hij meteen aan de slag: “Ik streef er naar om binnen maximaal 1-2 dagen de offerte al bij de opdrachtgever ingediend te hebben. Gelijktijdig aan het maken van de offerte, bereid ik de werkvoorbereiding alvast voor. Ik controleer of we de benodigde materialen nog op voorraad hebben liggen, en anders worden deze besteld. Daarnaast licht ik de onderaannemers alvast in, zodat zij weten dat er werk op hen staat te wachten.”
René legt uit waarom hij direct start met de werkvoorbereiding voordat hij de offerte heeft gestuurd. “Samen met de woningcorporatie hebben we afspraken gemaakt over de prijzen. Ik offreer dus volgens een vast prijzenboek, zodat zij nooit voor verrassingen komen te staan. Het is belangrijk dat we goed op elkaar zijn ingespeeld en we werken met wederzijds vertrouwen. Ik zet dus alles meteen in gang, zodat we zo snel mogelijk over kunnen tot de uitvoering. Voor de woningcorporatie is het namelijk fijn als de woning zo snel mogelijk klaar wordt gemaakt voor de nieuwe huurder!”
“Als de uitvoering eenmaal loopt, ga ik tussendoor regelmatig langs om te kijken of alles gaat zoals gepland en geoffreerd. Ik ben verantwoordelijk voor het gehele proces van opname tot oplevering en alles daartussen. Daar komt veel bij kijken zoals het maken van offertes, de werkvoorbereiding, het contact met de monteurs, opzichters en onderaannemers, de begeleiding van de uitvoering, financiële bewaking en ten slotte de oplevering samen met de opzichter én de facturatie. En dat doe ik niet voor één woning, maar voor tientallen tegelijk. Ik heb in mijn planning te maken met veel verschillende montage- en uitvoeringsmomenten, voor veel woningen én met een uiteenlopende bezetting. Het is een continu spel om dat goed te laten verlopen. Om dat allemaal tegelijk te managen, dat is nou net de kunst!”
Op de vraag waar hij zichzelf over 5 jaar ziet, antwoordde hij: “Ik wil graag doorgroeien naar (senior) projectleider met een mooie balans in de grotere verduurzamingsprojecten en mutatiewerkzaamheden. Je komt hier niet in een gespreid bedje. We zijn continu in ontwikkeling. Dat biedt kansen voor jonge projectleiders zoals ik. En soms moeten processen nog verder worden uitgedacht. Het geeft een goed gevoel om in een organisatie te werken waarin je het gevoel krijgt dat je daar onderdeel van wordt gemaakt.”