Samen beter worden

Samen beter worden

“Leerlingen kennis bijbrengen geeft mij een goed gevoel”, aldus Heinz Reefs (48). Momenteel geeft hij zijn kennis door aan leerling Marco Willems (22). “Heinz weet mij altijd tips te geven over hoe ik zaken beter kan aanpakken. Daarbij maakt hij vaak grapjes, dat houdt het werk leuk.”

Heinz en Marco zijn geen vreemden van elkaar. Ze kennen elkaar al vijf jaar en hebben in het verleden al eens samengewerkt. Momenteel is Marco bezig met zijn niveau 1 schildersopleiding en hij heeft er doelbewust voor gekozen om bij Heinz in de leer te gaan. Heinz heeft al 29 jaar ervaring als schilder en kan hem zonder problemen de kneepjes van het vak bijbrengen.

Verbeteren

“Heinz laat mij allemaal verschillende werkzaamheden uitvoeren, van gronden, lakken, texen, kitten, plamuren, schuren tot keimen. Zo leer ik alle aspecten van het vak kennen. Hierbij gaat het vooral om een goede afwerking en de kwaliteit van het werk”, vertelt Marco. “Marco is gelukkig een snelle leerling en hij probeert echt zaken op te pikken en zichzelf te verbeteren”, vult Heinz aan. “De leuke uitdaging is dat hij al veel kan, maar dat hij nog verder wil groeien en daardoor beter kan worden. Ik probeer mijn leerlingen altijd dingen bij te brengen die het werk op de werkvloer verbeteren. Dingen zoals dat het handig is om reservespullen mee te brengen. Er kan altijd iets kapotgaat en dan wil je niet stil komen te liggen met je werk. Daarnaast speelt de houding op het werk natuurlijk een belangrijke rol. Je komt vaak bij mensen thuis, daar moet je rekening mee houden in je gedrag. Dat probeer ik leerlingen vaak duidelijk bij te brengen.”

Een stapje extra

Dat Heinz doof is vormt geen probleem in de samenwerkging tussen Marco en Heinz. “Toen ik zes jaar oud was ben ik uit een boom gevallen, waardoor ik doof ben geworden. Inmiddels kan ik liplezen, en als mensen rustig praten kan ik hen goed volgen. Het feit dat ik, ondanks mijn handicap, toch leermeester kan zijn vind ik geweldig. Het vraagt zo nu en dan een stapje extra van beide kanten, maar zowel mijn leerlingen als ikzelf worden daar beter van.” Marco vult aan: “Mede doordat Heinz en ik elkaar al langer kennen kunnen we goed met elkaar communiceren.”

Nadat Marco zijn niveau 1 examen heeft behaald, gaat hij nog door met niveau 2. Wat er daarna komt weet hij nog niet, maar als het even kan wil hij bij Van der Meijs blijven werken. “De sfeer en de collega’s bevallen me erg goed en het werk als schilder is ontzettend leuk!”

Terug naar overzicht