Muurverf, kit en afbijt als ingrediënten voor een afstudeerproject

Muurverf, kit en afbijt als ingrediënten voor een afstudeerproject

“Elke soort verf heeft één of meerdere eigen doeleinden. Voor mijn afstudeerwerk gebruik ik materialen die voornamelijk gebruikt worden in de onderhouds- en renovatiebranche, zoals muurverf, kit en afbijt.”

Zo begint Joep van Linder zijn afstudeerproject aan de AKV|St.Joost in Den Bosch. Voor zijn afstudeerprojecten heeft Joep materialen gebruikt die bij ons aan het einde van hun leven waren. Producten waar wij helaas niks meer mee konden doen, maar waar Joep een hele mooie bestemming voor had. Op zijn eigen website omschrijft Joep zijn biografie als: “As a kid I grew up writing graffiti. Now that I’m older I feel the urgency to make art for a broader audience. But the influence of the street, the paints and materials are still a big part of my personality and the way I work.”

Voorschriften

Afgelopen maandag zijn wij op bezoek geweest bij AKV|St.Joost en heeft Joep aan ons zijn afstudeerprojecten gepresenteerd. Wanneer je de werken op het eerste gezicht bekijkt zie je weinig terug van traditionele schilderkunsten. Hier geen landschappen of zelfportretten, maar een combinatie van kleuren, materialen en producten. In eerste instantie een overweldigende indruk, maar Joep legt ons uit wat zijn visie achter deze kunstwerken is. “Waarom zou je binnen de kunst gebaande paden moeten bewandelen? Waarom zou je niet mogen afwijken en producten op een andere manier gebruiken, met een andere visie? Dat is wat ik geprobeerd heb. Bij één kunstwerk heb ik verf gebruikt als bindmiddel tussen verschillende materialen, bij een andere kunstwerk heb ik een deel van een eerder kunstwerk hergebruikt. Dat was niet de bedoeling, maar wie zegt dat iets wat onverwacht gebeurt niet mooi kan zijn of mooi kan worden gemaakt? Daarnaast heb ik afbijt gebruikt om dieper liggende lagen weer tevoorschijn te halen in plaats van verf in zijn geheel te verwijderen. Tot slot heb ik een bestaande afbeelding uit zijn traditionele omgeving gehaald om te laten zien dat het optimale plaatje niet bestaat. Wanneer je de afbeelding goed bekijkt zie je de onvolmaaktheden ook terugkomen in een ‘perfect’ plaatje. Maar maken deze imperfecties of het anders gebruiken van materialen kunstwerken (los van smaak) tot mindere kunst? Kunst probeer ik zelf te maken, met verschillende materialen en toepassingsmogelijkheden en los van de ‘voorschriften’.”

Onze favoriet? Het kunstwerk waar Joep afbijt gebruikt om eerdere lagen tevoorschijn te halen.

Mocht je meer van je Joep van Linder willen zien of zou je graag eens in gesprek met hem gaan, neem dan gerust contact met ons op. Wij brengen je graag in contact met Joep.

Terug naar overzicht