Hoe werkvoorbereider Frans rekening houdt met de wensen van de bewoner

Hoe werkvoorbereider Frans rekening houdt met de wensen van de bewoner

Bij Van der Meijs is altijd ruimte voor groei en ontwikkeling. Daar is onze Frans een mooi voorbeeld van. Bijna drie jaar geleden kwam hij in dienst als hoofd calculatie: toen nog verantwoordelijk voor alle calculaties van álle werken. Maar Frans miste ‘het bouwen’ en wilde meer in het proces zitten en van de uitvoering meekrijgen. Dus heeft hij onlangs de overstap gemaakt naar werkvoorbereider voor onze renovatieprojecten. Met als eindbestemming: werken als projectleider bij Van der Meijs!

Ik vroeg Frans om uit te leggen wat nou zo leuk is aan calculeren, maar ook wat hij dan precies miste en waarom hij de overstap heeft gemaakt naar werkvoorbereider. Frans: “Door in de calculatiefase de uitvoeringsmethode onder de loep te nemen, kun je op voorhand ontdekken waar de schoen mogelijk wringt en kijken hoe het zo efficiënt mogelijk gebouwd kan gaan worden. Calculeren is hartstikke leuk om te doen, maar de uitvoering mee begeleiden is nog véél leuker. Je komt vaker op de bouw en je ziét dat er iets gemaakt wordt en de progressie die we daarmee boeken. Dat is het grootste verschil met calculeren. Ik sta nu direct in de uitvoering, terwijl ik met calculeren pas na een jaar resultaat zag. Je zit dan echt in het begin van het proces; de aanbestedingsfase. Je ziet pas resultaat wanneer het uitgevoerd gaat worden.”

Vol enthousiasme vertelt Frans over de twee projecten waar hij nu mee bezig is: de dakrenovaties van 65 woningen voor woningcorporatie Bergopwaarts en de gevelrenovaties en verduurzaming van 23 woningen voor woningcorporatie Compaen. “Twee mooie projecten met een best strakke planning waardoor we moeten zorgen dat iedereen hun afspraken nakomt. Als er één verzaakt, heeft dat direct gevolgen voor de hele planning én alle medewerkers en dat moet dus voorkomen worden. En met het huidige weer is dat nog een extra uitdaging.”

“Ik moet nog veel leren maar ik krijg de ruimte om dat te doen en word goed ondersteund door Johan, de projectleider van deze projecten. Samen zorgen we ervoor dat alles in goede banen geleid wordt. Het allerbelangrijkste vind ik dat het proces loopt zoals het hoort, de planning wordt nageleefd en de bewoners zo min mogelijk overlast ervaren. Het doel: zorgen dat bewoners tevreden zijn over onze werkzaamheden én onze vakmannen. Uit de warme opnames zijn de aanvullende wensen van de verschillende bewoners naar voren gekomen, daar houden we graag rekening mee en neem ik mee in de uitvoering van de projecten. Zo komt er bijvoorbeeld op de kopgevel een kozijn te vervallen maar de bewoner had aangegeven toch graag de oude vensterbank te behouden om er een leuk klokje of fotolijstje op te zetten. Dus metselen we het niet zo maar dicht, maar maken we er voor de bewoner een nisje van!

Naast rekening houden met de bewoner, probeer ik ook op alle vlakken de woningcorporatie te faciliteren. Ik heb me in de voorbereiding van de projecten bijvoorbeeld bezig gehouden om de diverse materialen te bemonsteren en om deze materialen en verschillende onderaannemers in te kopen. Voor woningcorporatie Compaen gaan we de gevel renoveren en bieden we verschillende stenen aan die het best bij de bestaande steen passen. We geven ze dus verschillende opties waar ze uit kunnen kiezen. En we kiezen onderaannemers met dezelfde visie en mindset als Van der Meijs. Eerst voeren we gesprekken en daarna maken een ronde op het werk om te bespreken wat er gedaan moet worden. Alle neuzen in dezelfde richting, dat is belangrijk! Uiteindelijke zorgen alle partijen samen ervoor dat de bewoners zo snel mogelijk kunnen genieten van een gerenoveerde woning met meer wooncomfort.”

 

 

Terug naar overzicht