Dagelijks onderhoud: het belang van de menselijke maat én bouwkundige kennis

Dagelijks onderhoud: het belang van de menselijke maat én bouwkundige kennis

Van gereedschapskist naar toetsenbord: een interview met onze Robert

Maar liefst 5000 reparatieverzoeken in 2021 tot nu toe. Robert, teamleider servicemonteurs, leidt het dagelijks onderhoud van drie woningcorporaties in goede banen. Samen met zijn team van vier servicemonteurs én servicecoördinator Sarah, zijn zij verantwoordelijk voor het reparatie- en mutatieonderhoud van 6000 woningen in de regio Gemert, Deurne en Boekel.

“Een soepel proces begint aan de voorkant”, legt Robert uit. Jarenlang werkte hij als servicemonteur en kwam hij zélf over de vloer bij de bewoners. Die bouwkundige kennis werkt nu in zijn voordeel. “Door de juiste vragen te stellen, weet ik vaak al wat er stuk is of gerepareerd moet worden. En dat is fijn, want door vooruit te denken, kan ik de monteurs op de juiste manier inplannen én zorgen dat al het juiste materiaal besteld is. Want uiteindelijk gaan we voor een first time fix: dat de monteur maar één keer langs hoeft te gaan bij de bewoner. Dat lukt in 90% van de gevallen.”

Achter de voordeur

Doordat we met een team van vier servicemonteurs komen, zien de bewoners vaak dezelfde gezichten. “Dat wordt gewaardeerd door bewoners”, gaat Robert verder. “Wij zijn voor veel van hen een luisterend oor. Als servicemonteur weet je écht wat er achter de voordeur afspeelt. Dat is voor de woningcorporatie toch lastiger. Soms zien we ook eenzaamheid. En dus blijven we ook graag even zitten voor een kop koffie en een praatje. Dan zie je mensen even helemaal opbloeien.”

Het verlengstuk van de corporatie

Nu werkt Robert af en toe zelf nog als servicemonteur, maar met name ondersteunt hij servicecoördinator Sarah met het bouwkundige werk. Samen zijn zij twee handen op een buik en zorgen ze voor de aansturing van de servicemonteurs, een goede planning, bestellingen van materiaal en maken ze afspraken met bewoners. Ook onderhouden ze nauw contact met de corporaties Goed Wonen Gemert, PeelrandWonen en Bergopwaarts en overleggen ze regelmatig over bijvoorbeeld spoedjes. “We zijn het verlengstuk van woningcorporaties. We willen hen het werk uit handen nemen en ontzorgen. Dat doen we met het gehele team en begint aan de voorkant. Met de juiste kennis in huis zorgen wij voor een soepel proces en korte lijntjes met de corporaties.”

Het beluurtje van Goed Wonen Gemert

Als voorbeeld noemt hij het beluurtje van een van de corporaties. Een dagelijks moment voor de bewoners waarbij zij voor hun technische vragen of reparatieverzoeken direct iemand aan de lijn krijgen die weet waar hij het over heeft. Normaal is dat de technisch consulent van Goed Wonen Gemert, in de zomervakantie waren dat onze Robert en Claudia. Omdat de corporatie in de zomervakantie óók kampte met een mindere bezetting, sloegen we de handen ineen en namen ofwel Claudia ofwel Robert dagelijks plaats achter de telefoon op kantoor bij Goed Wonen Gemert. Robert: “Ik vind dat we trots mogen zijn dat de corporatie ons beschouwt als één van hen. Het is een mooi voorbeeld van écht het verlengstuk zijn van de corporatie.”

Samen groeien en blijven ontwikkelen. Niet alleen met opdrachtgevers, maar ook met werknemers. Robert vindt dat die ruimte er bij Van der Meijs zeker is. “Er wordt geluisterd naar je ambities, maar voor mij is dit nu precies goed. Ik heb de juiste afwisseling omdat ik op verschillende manieren contact heb met bewoners. Ik kom er over de vloer en ik spreek ze aan de telefoon. Die variatie in je werk, dat maakt het leuk. En natuurlijk de collega’s. Oké vooruit. Laten we de vrijdagmiddagborrel en bedrijfsfeestjes ook niet vergeten.”

Terug naar overzicht