“Een échte uitvoerder is een goede organisator; de techniek kun je leren”
“Het is eigenlijk áltijd je kindje”. Dat is wat hij antwoordt als ik hem vraag wat nou het mooie is aan het renovatieproject voor Compaen. “Of het nou gaat om een woningrenovatie, dakrenovatie of om een totale verduurzaming: het is mooi om daar een soepel proces van te maken in harmonie met de bewoners.”
We zijn in Helmond waar we bezig zijn met het verduurzamen van 23 woningen van woningstichting Compaen. Ad loopt zijn rondje over de bouwplaats en neemt me vervolgens mee naar zijn tijdelijke kantoor in een leegstaande woning. Sinds kort is Ad bij ons werkzaam en hij neemt de nodige ervaring met zich mee waar hij enthousiast over vertelt. “Maar liefst 44 jaar werk ik in de uitvoering. En daar heb ik allerlei takken van sport mogen ervaren. Van aansturend op de bouw tot het begeleiden en coachen van de jongere generatie.”
Ik vroeg hem wat uitvoerder nou zulk mooi beroep maakt. “Als uitvoerder ben je als het ware de kapitein op het schip. Je wordt weggestuurd met veel verantwoordelijkheden, maar ook veel vrijheden. Het mooie van het vak is ook de omgang met de verschillende mensen. Je bent eigenlijk de spil tussen je eigen mensen, de onderaannemers en de bewoners. Als het allemaal loopt zoals het hoort en het is gelukt om zaken voor elkaar te krijgen, krijg ik een bepaalde kick.”
Het is duidelijk dat Ad met veel passie over het vak vertelt. Maar wat maakt een uitvoerder nou een goede uitvoerder? Waarop hij antwoordt: “Toen ik uitvoerder werd, was je echt een techneut. Maar een moderne uitvoerder is eerst een goede organisator. Ben je dat niet, komt niets van je werk terecht. De techniek komt vanzelf; dat kun je leren. Uitvoerder zijn in hart en nieren, dat kan je niet leren. Dat heb je, of dat heb je niet. Een uitvoerder heeft een specifiek karakter nodig. Je moet stressbestendig en volhardend zijn en niet opgeven.”
En zo volhardend als hij is, vertelt hij over het streven om de 23 woningen voor Compaen voor 90 procent vóór de feestdagen klaar te hebben. “We willen dat de bewoners een fijne kerst thuis kunnen vieren. De woningen zullen dan goed bewoonbaar zijn. En in de twee weken erna, zetten we de puntjes op i.” Met het project voor Compaen zijn we in september gestart. Een mooi project waar het metselwerk en de kozijnen vervangen moesten worden en waarbij we de kans benut hebben om ook direct te verduurzamen. Naast het plaatsen van nieuwe kunststof kozijnen met triple beglazing en het vervangen van de gevel, pakken we ook warmtelekken en koudebruggen aan. De kappen worden volledig geïsoleerd en luchtdicht afgewerkt, de spouwmuur wordt na-geïsoleerd en de kopgevels volledige vervangen inclusief een nieuw, dik pak isolatie. Omdat we het bovenste gedeelte van de kopgevel afwerken met gevelstuc, krijgt het woningblok een nieuwe verfrissende uitstraling. Elke woning krijgt ook direct een nieuwe hemelwaterafvoer en nieuwe entree met betonnen luifel en gemoderniseerde voordeur.
Tijdens een veelzijdig project als deze, heb je te maken met veel verschillende soorten specialisten en onderaannemers. Daar weten projectleider Johan en uitvoerder Frans alles van. Zij hebben de eerste maanden samen dit project gedraaid en inmiddels doen ze dat met de hulp van Ad. “De 6-wekenplanning die we samen maken, dwingt ons om over specifieke zaken tot in detail na te denken. Daardoor kun je veel zaken aan de voorkant al tackelen. Elke onderaannemer heeft daarin zijn eigen inbreng. De planning is een dynamisch document, je blijft het updaten en aanpassen aan de huidige situatie. Het zorgt voor structuur en brengt rust. Ook zorgen we tijdens de daily stand dat we de planning waarborgen en het proces in de gaten houden. Zo starten we elke dag de eerste 5 minuten met een bakkie koffie en lopen we samen de dag door.” En zo sluiten wij het interview ook af; met een bakkie koffie. Tijd om weer een ronde te lopen over de bouw en bewoners én vakmannen te woord te staan.