Leren en werken bij Van der Meijs

Leren en werken bij Van der Meijs

De onderkantjes mee schilderen. Dat is onder andere waar Antoine op let wanneer hij leerlingschilder Jasper begeleidt in zijn werk. Van der Meijs is al jaren een erkend leerbedrijf. Maar wat maakt werken als leerlingschilder bij Van der Meijs nou zo leerzaam? In een interview met Jasper en Antoine vertellen zij wat je leert door te werken in de praktijk en hoe dit verschilt van de theorie op school.

“Op school leer je werken met een ideale situatie, die is er in de praktijk niet altijd”, legt Jasper uit. “Bij Van der Meijs leer ik écht wat werken in de praktijk inhoudt. Antoine heeft veel kennis en ervaring en leert mij inzicht te krijgen in mijn werk. Ook heel belangrijk: de werkvolgorde. Die kan bij elk project en bij elke werkgever verschillen. Het gaat niet altijd zoals het in de boeken beschreven staat.”

Antoine werkt sinds 2013 bij ons en is teamleider. Hij heeft veelvuldig ervaring met het begeleiden van leerlingen. Ik vroeg hem wat hij het belangrijkste vindt om een leerlingschilder mee te geven, waarop hij antwoordde: “Mijn kennis en expertise overbrengen. Van der Meijs staat voor kwaliteit, nét dat beetje extra doen. Onze manier van werken, die wil ik Jasper leren. Ik check bijvoorbeeld of hij de onderkantjes van de deur ook geschilderd heeft. Dat is belangrijk, omdat anders de deur alsnog gevoelig is voor vochtschade. Wat ik hem ook echt meegeef is efficiënt werken. Ik leer hem aan in één keer al je materiaal mee te nemen zodat je alles bij de hand hebt en niet steeds terug moet lopen.”

Sinds februari 2019 werkt en leert Jasper bij ons. Hij vertelt dat hij theoretisch sterk is, maar juist in de praktijk nog veel wil leren. “Bij Van der Meijs krijg ik de ruimte om alle stappen van het werkproces zelf uit te voeren. Van schoonmaken tot schuren en schilderen. Ik doe alles zelf. Wanneer ik een fout maak, begeleidt Antoine mij daarin door mij het zelf op te laten lossen. Fouten maken mag, maar je mag het ook zelf oplossen. Daar leer je namelijk het meest van. Doordat ik in het vaste team van Antoine werk, maar wel steeds met de verschillende collega’s samenwerk, leer ik de fijne kneepjes van het vak van verschillende schilders. Ik heb daardoor de houvast die ik nodig heb, maar tegelijkertijd ook diversiteit.”

Jasper heeft veel ambities: “Ik werk met veel plezier bij Van der Meijs. Het is een groot bedrijf maar wel met een persoonlijke sfeer en leuke collega’s. Er zijn hier veel doorgroeimogelijkheden, dat biedt kansen. Ik wil na mijn opleiding ervaring opdoen als schilder; de fijne kneepjes van het vak eigen maken. En daarna wil ik doorgroeien naar werkvoorbereider of calculator. Maar nu eerst maar even focussen op mijn examens!”

Terug naar overzicht