De eerste stap – Precious Plastic

De eerste stap – Precious Plastic

Ken je dat gevoel dat wanneer je ergens aandachtig mee bezig bent bepaalde zaken veel meer opvallen? Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar nieuwe schoenen, dan zie je in één keer dat ene merk overal terugkomen. Of wanneer je net een nieuw horloge hebt gekocht kijk je naar alle polsen om te zien welk horloge er omheen zit. Of leuker, wanneer je verliefd bent, lijkt het alsof de hele wereld verliefd is. Wanneer je ergens aandachtig mee bezig bent, lijkt het overal naar voren te komen en lijk je er niet aan te kunnen ontsnappen. Dit effect hebben we allemaal wel eens meegemaakt en dit effect heeft er ook voor gezorgd dat ik nu midden in een ambitieus Precious Plastic project zit.

Een beetje achtergrondinformatie

Precious Plastic is een project dat is opgezet door Dave Hakkens. Met de kreet ‘We don’t like waste!’ moedigt Dave mensen over de hele wereld aan om afvalplastic te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. In de basis geen nieuw concept, maar Dave heeft er een gratis en toegankelijk business concept achter gestopt waardoor het voor iedereen uitvoerbaar en realiseerbaar is. Dave biedt met zijn site, www.preciousplastic.com, mensen de handvaten om de stappen te zetten die nodig zijn.

De eerste stap

Wij zijn dagelijks bezig met instandhouding en verduurzaming van woningen. Hierbij staat duurzaamheid en circulariteit steeds hoog op de agenda. Mede dankzij de Circular Economy Challenge Brainport kijken we ook pro-actief naar duurzame en circulaire toepassingen binnen onze werkzaamheden. Mede dankzij deze nadruk zagen we ‘in één keer’ overal plastic terugkomen. Ook op plekken waar het eigenlijk helemaal niet nodig is. Denk aan dat ene schoenmerk dat in één keer overal terugkomt, dat gevoel hadden wij nu ook. Wanneer je al dat plastic ‘in één keer’ ziet dan ga je toch denken, kunnen we daar geen mooie dingen mee doen? Kunnen we daar geen leuk alternatief voor bedenken? Kunnen wij hier zelf proactief aan bijdragen? En hoe kunnen we hier een actieve rol in vervullen?

Wanneer je vervolgens een Level 1 cursus The Natural Step volgt, dan begint het toch echt te jeuken. Dan begint het hier en daar toch echt te kriebelen en ga je kijken waar je concreet en doelbewust een rol kunt invullen. Waar kunnen wij/kan ik invloed op uitoefenen en wie kan ik daarin betrekken? Zijn er al initiatieven of moet ik zelf iets gaan opzetten/bedenken? Welke rol spelen wij als Van der Meijs in dit project? Welke rol willen wij innemen en welke rol kunnen wij innemen?

Precious plastic

De eerste stap was de bewustwording en het willen oppakken van mogelijkheden. Met het Precious Plastic project kregen wij ook de handvaten om woorden en gedachten om te zetten tot concrete acties. De eerste stap was genomen, de blue print voor een plan van aanpak lag er in de vorm van het precious plastic project en vanuit Van der Meijs kreeg ik de ruimte om dit project op te pakken.

Voordat je het weet zit je in een ambitieus precious plastic project en ben je klaar voor stap twee. Met wie kan ik dit project vorm gaan geven?

– Wordt vervolgd –

Martijn van der Putten

Marketing en Communicatie

Terug naar overzicht