Goed Wonen Gemert kiest voor gerecycled hout bij vervangen deuren

Goed Wonen Gemert kiest voor gerecycled hout bij vervangen deuren

De deuren van de bergingen van een groot aantal woningen en appartementen van Goed Wonen Gemert zijn aan vervanging toe. Herstel van de deuren is helaas niet mogelijk. Daarom kiezen ze voor een duurzaam alternatief: nieuwe deuren van gerecycled hout.

Jur den Mulder, projectleider onderhoud bij Goed Wonen Gemert, vertelt dat de corporatie continu zoekt naar duurzame alternatieven. “We zijn heel bewust bezig met duurzaamheid. Niet alleen met duurzaam bouwen, woningen verduurzamen en bewoners inspireren om duurzaam te wonen, maar ook om materialen te recyclen waar mogelijk. Bij bouwen en slopen kan veel CO2 vrijkomen, maar door duurzame keuzes te maken, beperken we dit zoveel mogelijk. Zo kiezen we bij de vervanging van de deuren van de bergingen voor hout uit oude woningen. Dit is makkelijk te verwerken en te hergebruiken. Zo voorkomen we dat er nieuwe grondstoffen gebruikt moeten worden.”

De deuren worden geproduceerd in de timmerfabriek van Van der Meijs. Arno, projectleider timmerfabriek, legt uit dat de nieuwe bergingsdeuren eerst oude voordeuren waren. “Zoals destijds 132 voordeuren vrijkwamen, beoordelen we nu ook deze oude bergingsdeuren weer. We kijken naar de schade en de mate van houtrot en bepalen dan of deze deuren kwalitatief goed genoeg zijn om óók te hergebruiken. Zo is de circulaire materiaalcirkel rond en verminderen we niet alleen de uitstoot van CO2, maar dragen we ook bij aan het herstel van de natuur. Er hoeft immers geen deur van nieuw gekapt hout te worden geplaatst.”

Dat proces van deuren hergebruiken en bewerken tot nieuwe deur, doen we samen met onze partner A van Liempd. “Nadat zij de deuren ijzer- en glasvrij hebben gemaakt, gaan wij ermee aan de slag in onze timmerfabriek.” Trots loopt Arno zijn ronde door de timmerfabriek en vertelt hoe een ogenschijnlijk simpel stuk hout, wordt bewerkt tot complete bergingsdeur. “Eerst wordt het hout afgekort en op maat geschaafd met onze machines. Het op maat gemaakte hout gaat vervolgens door onze Conturex bewerkingsmachine. Deze grote machine tovert het hout om tot bruikbare onderdelen voor de deuren met alles erop en eraan, zoals sponningen, gaten of uitkepingen voor het slot. Daarna gaan de onderdelen naar de opsluitbank waar onze timmermannen het in elkaar zetten, oppoetsen en de glaslatten aan de deur toevoegen. En dan is het de beurt aan onze spuiter. Via de rails vinden de kozijnen hun weg naar onze spuiterij waar de kozijnen gegrond en grijs afgelakt worden. Klaar om geplaatst te worden bij de bewoners van Goed Wonen Gemert.”

Terug naar overzicht